Sumber Ini Diambil Dari Sinar Harian Online....

 

 

 

 

UJIAN Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) 2014 mencatat sejarah baharu dalam kalender penilaian negara. Sejarah kerana peperiksaan yang bertujuan menilai pada peringkat awal di sekolah rendah, berlaku kebocoran soalan.

Soalan bocor bermakna calon mendapat maklumat berkaitan soalan bagi mata pelajaran tertentu lebih awal sebelum peperiksaan sebenar bermula. Maklumat yang bocor boleh sahaja sepenuhnya, sebahagian  ataupun hanya satu soalan.

Namun ia memberi kesan kepada potensi calon untuk menjawab peperiksaan tersebut. Potensi berlakunya peniruan ini menjejaskan matlamat sebenar proses peperiksaan dijalankan. Sehingga pihak yang bertanggungjawab mengendalikan peperiksaan terpaksa menjadualkan kembali peperiksaan bagi mata pelajaran berkaitan.

Setakat ini dua mata pelajaran telah disahkan akan dijalankan pada tarikh lain yang telah ditetapkan. Kertas Bahasa Inggeris dan Sains telah dijadualkan semula pada hujung bulan ini. Bagi kertas Bahasa Inggeris, peperiksaan sebenar telah pun dijalankan baru-baru ini.  Manakala mata pelajaran Sains belum sempat dijalankan.

Read more: UPSR bocor: Di mana silapnya?