PKG Titi Tinggi,
D/A SK Felda Rimba Mas,
02100 Padang Besar (U), Perlis.
Tel : 04–9493157
Fax : 04-9492028
Email:pkg_titi_tinggi@moe.edu.my

 

Info Terkini

Pembangunan laman sesawang PKG Titi Tinggi sedang dijalankan dari semasa ke semasa. Segala kesulitan amat dikesali oleh pihak admin.
Kutipan data SPPICTS untuk kali kedua sedang dijalankan bermula dari 14 Sept 2011 hingga 08 Okt 2011. Mohon kerjasama dari semua pihak yang terlibat.

http://ssqs.moe.edu.my/
ICT
ICT PDF Print
News
Wednesday, 07 April 2010 07:33

DEFINISI ICT

ICT merupakan akronim atau singkatan daripada perkataan 'Information and Communication Technology' yang bermaksud Teknologi Komunikasi Maklumat

DEFINISI MAKLUMAT

Menurut Paisley dan Chen (1982) dipetik daripoada Brown (1997)m "Information can be defined both structurally and functionally. Structurally it is a system og encoding a message so that it can be stored, retyrieved and manipulated and functionally it is something that alters a person's cognitive organisation" . Oleh itu, maklumat boleh dikatakan sebagai sesuatu yang memberi kesan kepada cara seseorang berfikir. ia terkandung di dalam mesej yang boleh disimpan, dicapai dan dimanipulasikan.

DEFINISI KOMUNIKASI

Komunikasi pula dirujuk sebagai "The interchange of information and again may be viewed in terms of the structure of that structure of that interchange or its function in affecting people's iunderstanding and knowledge. Information and communication are, therefor, inextricably linked (Brown 1997). daripada definisi tersebut, komunikasi boleh dirumuskan sebagai proses penukaran maklumat (interchanging information).

Manakala teknologi komunikasi (CT) pula terdiri daripada perkakasan telekomunikasi yang digunakan untuk menyalur dan mengakses maklumat. Antara contoh perkakasan telekomunikasi ialah fiber optik, satelit, telegraf, modem dan sebagainya.

Perkataan telekomunikasi ini pula berasal daripada perkataan Greek ' tele' yang bermaksud 'sangat jauh'. Ianya memerihalkan penghantaran maklumat dari jarak jauh tanpa mengubah kandungan maklumat tersebut.


Last Updated on Wednesday, 07 July 2010 07:56